VÅRE KUNSTGALLERIER

VÅR NYE GALLERI I DALS-LÅNGED ER PÅ 200 KVM OG KAN VISE 100 BILDER PÅ EN GANG. EN FIN OPPLEVELSE

FOR FLERE BILDER - SE NEDEST UNDER TEKSTEN

STENEBYHALLEN KONST & ANTIK ble vårt tredje og forhåpentligvis siste kunstgalleri. Det sier vel seg selv at to personer ikke kan være tre steder på en gang. Derfor lever vi nå et herlig, heftig og aktivt kunsterliv begge to. 

Alt dette har blitt til de siste ti år og nedenfor kan du lese om den spennende reisen dit vi er kommet nå.

 

DEN KORTE VERSJONEN:

Vi flyttet til Sverige i 1998 fordi Allis fikk plass som elev av marinemaler Carl Hestman som da bodde i den lille grensbygda Ed en time rett øst for Halden. I stedet for å flytte hjem etter et års læretid, ble vi boende på Kornsjø, der vi bidro til å starte Kornsjø kunstforening. Dette varte i sju år, men måtte gi opp fordi det fantes en misunnelig psykopat vi ikke ville ha med på laget og som derfor stelte til all verdens problemer for oss. Etter hvert oppdaget vi at mannen også hadde vært i Bengtsfors for å advare om oss både i kommunehuset og i lokalavisens redaksjon. Tiden vil vise om han har rett. I alle fall solgte vi vårt hus i Sigdal og kjøpte en villa i Bengtsfors i 2005 og bygde et tilbygg på 40 m2 som ble vårt første galleri. Noen år senere leide vi et lite lokale i nabobygda Dals-Långed og åpnet galleri til. Denne bygda oser av kunst og kultur bl.a. fordi Stenebyskolan ligger her og utdanner 300 kunst- og håndtverkere i året. Her er flere andre gallerier og et stort kunstnermiljø. Etter en tid fikk jeg som pensjonert reklamemann lyst til å bidra med noe for å lokke flere utenbys gjester til oss. Først foreslo jeg at bygda skulle hete KULTURGATAN LÅNGED, hvilket ble meget godt mottatt. Navnet forteller presis hva bygda står for. Deretter åpnet vi galleri nummer tre i den tomme ICA-hallen på hele 200 m2 som kan vise hundre bilder samtidig. Sammen med antikke og halv-antikke saker, tror vi dette vil øke interessen for bygdas kulturtilbud.

 

DEN LANGE VERSJONEN:

En bilulykke forandret i 1994 hele livet vårt. Etter nesten tretti år i reklamebransjen for egen del og deretter noen år i reiselivebransjen for oss begge, ble vi påkjørt bakfra og skadet slik at vanlig arbeid ble vanskelig. Vi måtte roe oss ned og valgte kunst og kultur, Allis med fargesirkelen og jeg med alfabetet, kunstmaler og forfatter for å være konkret. Vi søkte nye forbindelser og fant det i Sverige.

Etter et års læretid for Allis hos marinemaler Carl Hestman, falt vi for Kornsjø der den velkjente stasjonen var forlatt av NSB og kunne bli et flott kulturhus. Dermed satt vi fort på limpinnen og startet Kornsjø kunstforening med det formål å gjøre stasjonen til et nordisk kultursenter. Samtidig startet vi et galleri i et tomt butikklokale etter kjøpmann John Thalberg som derved fikk navnet Galleri Thalberg. 

Men en annen person ville også ha kloa i Kornsjø stasjon. En litt spesiell kornsjøboer (for å si det mildt) hadde prøvd litt av hvert, også drevet asylmottak som ble stengt på grunn av vanskjøtsel. Nå ville han i gang igjen, men ble nektet av NSB som han derfor truet med å saksøke for tap av inntekter i millionklassen. Mannen var en torn i øyet på NSB, men greide likevel å presse til seg Kornsjø stasjon helt gratis, til tross for at taksten var en million! Bare en slu ringrev ville klare å lure NSB til å gå med på at stasjonen hadde en negativ verdi. Ingen reiste seg i protest mot dette høyst tvilsomme salget, for ingen likte tanken på å komme i denne mannens unåde. Mange hadde opplevd hvordan han kunne torturere folk psykisk. 

Kampen om stasjonen som kulturhus ble derfor ekstremt ubehagelig og vi ga til slutt opp og flyttet heller til Bengtsfors. Sju år var spilt bort på Kornsjø kunstforening og Galleri Thalberg, men vårt pågangsmot var uskadd. Tross problemene hadde vi fått mye erfaring med kunst- og kulturarbeid og dessuten mange gode venner. Snart var jeg i gang med bygging av et tilbygg i hagen som skulle bli et galleri som erstattet galleriet på Kornsjø. Her kunne Allis vise sine bilder i tillegg til å undervise sine egne elever i malerkunstens mange hemmeligheter.

Men så falt øynene på et tomt lite lokale i et stort bygg like ved hovedveien gjennom Dals-Långed, en drøy mil utenfor Bengtsfors. Det ble leieavtale og snart ble det tomme lokalet fylt av malerier og småting til salgs fra vår store samling av allskens ting og tang. Ei riktig krambu ble det derfor også.

Men så skjedde det noe. Jeg foreslo å kalle bygda for KULTURGATAN LÅNGED, et navn som på en prikk fortalte hva det handlet om. Forslaget ble mottatt med aklamasjon! En norsk topp-politiker som bodde i Dalsland ga oss sin store samling flotte malerier som en støtte til arbeidet med dette prosjektet. Det var nesten to tusen bilder som tok meg hele sommeren egenhendig å flytte. Jeg fikk leie et tomt lokale etter en nedlagt ICA-butikk og satte i gang å bygge det om til et stort galleri. Halve lokalet ble til et 200 kvadratmeter stort kunstgalleri som kanskje nå er det største i Dalsland. Den 1. september ble det åpnet og folk strømmet til for å se dette nye som var kommet i gata deres. Mange benytte sjansen til å skaffe seg et bilde til en pris av en tiendedel av hva det kunne ha kostet. Og slik skal det fortsette til alle bildene er solgt. Deretter skal STENEBYHALLEN KONST & ANTIK vise ordinær kunst fra inn- og utland til helt ordinære priser.

KULTURGATAN LÅNGED oser fra før av kunst og kultur.Først og fremst på grunn av Stenebyskolan som har 300 studenter innen kunst og håndtverk. Men også diverse gallerier og verksteder, en kunstnerkafe med mere. Med dette nye tilskuddet kan det bli fart i markedsføringen av bygda, spesielt under det nye navnet.

Avisene har allerede skrevet litt om dette, men det vil komme mer. Dessuten skal dette presenteres både i radio og fjernsyn. Plakater, flygeblad og andre trykksaker hører med. Og fremfor alt store reklameskilt som jeg selv har lært å male i mine unge år som reklamestudent i København (1963-1964).

Til dette fikk vi altså donert en samling malerier. På denne måte kjennes det som om jeg fra selveste himmelen fikk dalende ned en gavepakke som gjøre det mulig å gjennomføre dette kanskje siste prosjektet mitt. Det skal bli en glede å fortsette og soler meg selvsagt i rosen jeg allered har fått for å ha startet dette prosjektet. Mye dumt og galt har jeg nok gjort i livet, men dette ser ut til å ha vært et riktig valg. 

FASADEN TIL VÅRT LILLE GALLERI MED SALG AV MALERIER, VINTAGE OG KURIOSA I KULTURGATAN LÅNGED
MALERSKOLE ER BARE EN AV AKTIVITETENE I ALLIS LYSNE ART & SHOP
VINTAGE, ANTIKK OG KURIOSA , DEN LILLE BUTIKKEN ER FULL AV LITT AV HVERT
ELLER HVA MED EN KOPP KAFFE?

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

19.07 | 21:17

Konspirasjonsteoretiker er et skjellsord for å latterliggjøre dem som er i stand til å avsløre den pågående sammensvergelse

...
14.05 | 11:12

På Island ble banksvindelen avslørt og direktørene puttet i fengsel og Staten selv overtok bankvirksomheten

...
09.05 | 04:29

Plastic is Fantastic er det sagt, men sannheten er at plastik er forferdelig farlig

...
22.03 | 21:41

FANTASTISK IDE MED GOOD OLD DAYS

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE