VELKOMMEN TIL FORLAGET FAGERVOLL

POET OG FORFATTER ROALD DANIELSEN

KONSPIRATORIUM - NAVNET PÅ MITT NYE FORUM FOR SKEPTIKERE SOM VIL VITE MEST MULIG OM BEGGE SIDER AV EN SAK FOR Å KUNNE SLÅ FAST HVA SOM ER FAKTA. SE NEDERST PÅ MENYEN TIL VENSTRE

FORFATTERLIG SKRIVEKLØE TIL FRYD OG VREDE

MINE BARNEBARN SPØR IKKE OM HVORDAN JEG HADDE DET SOM LITEN  
Kanskje det bare er alt som gjentar seg. For jeg kan ikke huske at jeg spurte mine besteforeldre om hvordan de hadde det. Men de døde da også mens jeg var ganske liten. Det var jo sånn den gang. Jeg har ti barnebarn som bor på andre kanter av landet som jeg derfor ser lite til. Men når de kommer, sitter de helst med sin telefon eller bærbare data i den tiden de er våkne. En radikal forandring i min egen levetid. Barn av i dag vet lite om hvor maten kommer fra utenom butikken. Jeg ville lære dem hvordan man dyrker poteter, men det er så kjedelig. Samfunnet er på vei mot noe ukjent og ser ikke bra ut. Jeg mener det var bedre før, selv om ikke alt var perfekt. Som liten på 50-tallet var vi på blåbærtur og tyttebærtur og fisketur. Vi laget pinnebrød og kokte kaffe i en blikkboks i skogen. Alle disse verdier er ingenting mot de spennende spillene som nå finnes på telefonen. Derfor er det ikke så interessant å vite hvordan det var da jeg var liten. For da fantes ikke data og internett.

ROALD DANIELSEN

              


POESI SOM GIR DAGEN MENING OG INNHOLD

HVIS STORKRIGEN KOMMER NÅ, VIL DET NOK BLI DEN SISTE

I tynneste tråden ditt liv nå henger
for mange farer er truende nær
Det hjelper deg ikke om du har penger
om du er naken eller på deg har klær

En ondskapsfull kraft nå råder grunnen
og vil at alt i livet nå skal gå galt
at hele verden skal senkes til bunnen
om dette har noen på forhånd fortalt

Historiens blad med blodpenn er skrevet
fra krig til krig og fra slag til slag
Med dette har ondskapens krefter drevet
i hat og hevn hver eneste dag

Men når ondskapens begre snart er fulle
da jordens eier og herre til handling går
og fullfører nok det han lenge skulle
ved sin vrede å tømme der fienden står

Den enes sverd vendes mot den andre
i et siste slag som alle frykter
som profeten har sagt vil verden forandre
et løfte som ikke bare er løse rykter

Nasjonenes penger og handel er viktig
de rikeste menn er de som bestemmer
selv konger og presidenter blir disse pliktig
derfor de deres blodige kriger fremmer

Når handelsbalansen deres blir skjev
og verdens elites penger blir mindre 
om dette var også noen som skrev
at krigen må komme som ingen kan hindre

Men penger er likevel ikke det største
det heller er selve makten de har
og vil slaver gjøre av oss med det første
ved at de fra oss nå pengene tar

Enhver kan se at dette nå galt vil gå
det ende vil snart i det blodigste slag
at et opprør mot overmakten feil vil slå
for dette er spådd, det er dommedag

Men denne sannhet må ikke bli kjent
verken i fjernsyn, radio eller aviser og blad
La heller sjokket komme og folk bli brent
mens maktens elite er følelsesløs og likeglad

Jorden eier og herre følger dog nøye med
på alt som skjer på hans klode så blå
og griper inn på det rette sted
som bare forstås av noen ganske få
     

ROALD DANIELSEN
   


 

   FORLAGET FAGERVOLL


Forlaget Fagervoll er en nettbasert presentasjon av mine tekster som er gratis lesbar for alle som vil. Noen bøker har det likevel blitt og flere er under arbeid. Poesi og prosa som dikt og fortellinger, avhandlinger og eventyrlig fantasi til underholdning og føde for tenkende hjerner. Noen av tekstene kan glede og inspirere, mens andre kan forarge og skremme. Velkommen til å lese mine tekster som gjerne kan gis både ris og ros i kommentarfeltet nederst.
 
Med hilsen

ROALD DANIELSEN
FORLAGET FAGERVOLLDenne nettside ble opprettet den 15. juli 2010
Copyright:  Forlaget  Fagervoll  og  Roald  Danielsen

TANKER OMKRING DET Å SKRIVE

OM SKRIVETØRKE I TOMT HODE 
Av og til er man helt tom for ideer og da må man henge litt til tørk for å få ny futt. Kanskje det hjelper å reise litt? Eller søke kontakt med andre skribenter som også henger på en snor? Eller lese en bok andre har skrevet?

Selv midt i et prosjekt kan man stoppe opp. Da er det bedre å vente litt enn å skrive bare tull.  Men når gnisten kommer tilbake, en god ide er unnfanget og fødes, da går pennen varm igjen!

Jeg har selv opplevd skrivetørke mange ganger. Å skrive på kommando går ikke. Man må rett og slett få ånden over seg. Da kommer teksten som en buldrende foss og tørken er over for nok en gang.

ROALD DANIELSEN


OM Å SI TING MED ENKLE ORD

Albert Einstein sa en gang til en kollega: "Forklar meg dette som om jeg var et lite barn!"
Denne velkjente kloke mannen har gitt verden mange visdomsord og forsto tydeligvis verdien av enkle ord fremfor kompliserte formuleringer som mange bare later som de skjønner. Som matematiker og fysiker overgikk han selv de aller skarpeste og forsto ligninger som bare få kunne følge med i. Likevel var han altså tilhenger av det helt enkle og lille.

Mange vitenskapsmenn og andre høyere utdannede personer har gått i den fellen å tro at det er viktig å demonstrere at man kan mange fremmedord og dermed vil vise hvor flinke de er. Den virkelig kloke er den som går inn for at flest mulig lyttere eller lesere skal forstå hva som blir sagt. De andre vil heller imponere og briljere med fine og velklingende ord og formuleringer som saktens kan være både interessante og underholdende. Men kanskje da bare for noen og lar de andre henge i luften som et spørsmålstegn. Selv om de later som om de har forstått alt sammen!

Som forfatter har det vært viktig for meg å få frem et poeng med enklest mulig formulering av kjente ord. Å prøve å imponere mine lesere med allskens adjektiver for å beskrive hver minste ting i detalj, er ikke min stil. Noen har likevel klart det med stor suksess og er blitt bestsellere. Beskrivende ord, altså adjektiver, er gode krydderier å ha i storyen, men det er best om de brukes med omhu. Det kan fort bli for mye krydder og da er mye av smaken forsvunnet.

Det enkle er ofte det beste, og som forfatter har jeg opplevd å høre at det jeg skriver er så koselig å lese på senga. Jeg håper ikke at det derved er søvndyssende, men at det var ment som god kritikk jeg gjerne tar med meg.
 
ROALD DANIELSEN


OM Å KUNNE GI KOMMENTARER
Du som besøker denne websiden er velkommen til å skrive en kommentar i boksen nedenfor. Ris og ros er like velkommen, men husk at det er regler for hva man kan poste på nettet. Av den grunn behøver man ikke være redd for å uttrykke seg. En liten hilsen kan være nok og er veldig hyggelig. Min webside er intet diskusjonsforum og kommentarboksen er heller ikke beregnet for lange dialoger. 

Som forfatter har jeg meninger og som sådan har man både venner og fiender. Alle trenger ikke være enig med meg, men det er bedrøvelig at enkelte kverulanter absolutt må uttrykke sin uenighet i form av kvalme kommentarer. Slike blir naturligvis straks slettet og blokkert.

Dersom du er interessert i mitt forfatterskap, er du vel også interessert i ord og kanskje skriver du også selv. I så fall er du ekstra velkommen til ikke bare å skrive en kommentar, men også å besøke vårt lille kulturhus i Bengtsfors som ligger i svenske Dalsland. Veikart finner du nederst i hovedmenyen. Hos oss vil du finne både ord og bilder, men også musikk, dype tanker og mye moro.

ROALD DANELSEN


OM SKRIVEFEIL
Jeg skal da ikke påstå at det ikke forekommer skrivefeil i mine tekster. Det har jeg nemlig blitt gjort oppmerksom på flere ganger og det stemmer. Et ordtak sier: "Den som ikke gjør så mye, begår heller ikke mange feil. Og den som ikke gjør feil, gjør som regel ikke så mye annet heller." Man kan dra på smilebåndet av mindre enn dette. Skrivefeil er et fenomen som ikke har latt seg helt utrydde, til tross for all verdens fine retteprogram.

Det er imidlertid to typer skrivefeil som er viktige å skille fra hverandre. Den ene er rene slurvefeil eller tastefeil. Man skriver ikke lenger med penn og blekk, men det tastes på et brett med bokstaver som er koplet til en datamaskin. I farten kan man derfor lett trykke på feil tast, særlig hvis farten er stor som den ofte er hos meg. Slike feil kan også være vanskelige å oppdage, men avsløres gjerne ved et innebygd retteprogram. Men selv da kan enkelte feil slippe gjennom dersom det feilskrevne ordet er blitt til et annet ord som også står på listen.

Den andre typen feil er dem man begår i ren uvitenhet, altså at man ikke vet hvordan ordet skal staves. Man kan tro man vet det og så blir det likevel feil. Slike tabber er det ikke mange av i mine tekster, for om jeg er i tvil, sjekker jeg alltid ordet opp i en ordliste.

Det er dessuten alltid vanskelig å se sine egne feil, bokstavelig talt i det man har skrevet. Derfor finnes det korrekturlesere og redaktører som ser over teksten andre har skrevet. Enkelte ganger har man flere til å sjekke teksten, dersom denne er særdeles viktig å få helt korrekt.

På kommentarfeltene til bloggere og nyhetssider finnes en flom av uttalelser og det er fornøyelig å se hvor artig mange skriver, både på dialekt og sleng, med og uten feil. Både kunnskapsfeil og slurvefeil glimrer slett ikke med sitt fravær. Tvert imot, her vrimler det av skrivefeil som mange ganger kaller på latteren.

Skrivefeil er likevel irriterende å støte på for den seriøse leser. Mest irriterende er det for skribenten som oppdager feilen etter at teksten er gått i trykken. Det er dette man kaller "trykkfeildjevelen". Men det finnes andre feil som kan være farligere enn rene skrivefeil og det er å gå surr i teksten. En forfatter fortalte meg at han hadde skrevet en roman der han ved en forglemmelse lot samme person bli myrdet to ganger. Det oppdaget han etter at boken var trykket og som måtte derfor kasseres for omskriving og trykking på nytt.

Jeg forsøker så godt jeg kan å rette opp mine feil. Jeg tror derfor det ikke er så mange etter at teksten er gjennomlest og korrigert. Retteprogrammet på denne siden er ikke helt perfekt. Derfor må jeg finne feil og rette dem direkte på siden her, og da kan noen komme til å lese den uredigerte råteksten og derved finne flere feil før jeg har fikset det. Men jeg skriver ganske mye og begår derfor flere skrivefeil enn dem som nesten ikke skriver i det hele tatt.

ROALD DANIELSENSkriv en kommentar i boksen nedenfor, ris eller ros og vinn en gratis fottur i Jotunheimen! 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

jürgen silling | Svar 09.03.2016 03.41

Underbart,
Bör läsas i lugn och ro med eftertanke...
JS

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.03 | 21:41

FANTASTISK IDE MED GOOD OLD DAYS

...
18.02 | 07:16

Hjemmelaget er best, uten sukker må det være. Det finnes grønnsakjuice å kjøpe, som i fastepakker

...
17.02 | 14:52

Hei.
Du skriver juice under langvarig faste. Vil det si at man kan lage sin egen juice av grønnsaker og frukt og drikke dette under fasten?

...
06.02 | 09:39

Ikke drikk "kjøpe-juice" med mye sukker. Fettforbrenning kan hemmes, men ikke stanse. Bare vanner best, men av og til godt med litt smak

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE